Pogled iz šatora - Sadašnji trenutak Pogled iz šatora - Sadašnji trenutak

Sadašnji trenutak.

Najbolje vrijeme za sadnju drveća bilo je prije 20 godina.
Drugo najbolje vrijeme je SADA.
Kineska poslovica

Život je niz momenata i različitih događaja u njima. Jedini trenutak u kojem se sve događa je sadašnji trenutak - jedan moment. I prošlost i budućnost nastaju iz sadašnjeg trenutka. Prošlost i budućnost sastoje se samo od naših misli, za razliku od sadašnjosti u kojoj se odvija stvarni život.

Svi naši strahovi, brige i planovi za budućnost stvaraju nam pozitivne ili negativne tenzije upravo sada.
Ukoliko se ne nalazimo u sadašnjem trenutku, sve više i sam pojam života počinje gubiti svoj smisao.
Konstantno jureći za “životom” sve češće nesvjesno ili svjesno propuštamo biti prisutni, a prisutni cijelim bićem u sadašnjem trenutku, znači biti istinski živ.

Možete li dok čitate ove riječi osvjestiti vlastiti sadašnji trenutak?
Kakve vam misli i osjećaji prožimaju biće?
Da li ste istinski sretni i ispunjeni?
Ako kojim slučajem trenutno niste, znate li zašto?
Ukoliko niste zadovoljni sada i ovdje, razmislite što nije dobro u sadašnjem trenutku, što vas brine i uznemirava?

Najčešće se brinemo oko nečega što bi se eventualno moglo dogoditi u budućnosti, a što nam stvara stres u sadašnjosti. I tako spontano uništavamo sve lijepo u sadašnjem trenutku.
Banalan primjer jedne od takvih stresnih situacija je na primjer trenutak kada sjedimo u uredu i sa grčem razmišljamo kako negdje ljudi dobivaju otkaze. Takve misli stvaraju napetost u tijelu, glavobolju, … panično razmišljajući kako je neugodno ostati bez ”sigurnosti” radnog mjesta i financijskih kompenzacija koje uz njega idu.
Uslijed negativnih misli, stvaraju se negativne emocije, strah za egzistenciju, negativne reakcije na okolinu u kojoj našu zamišljenu budućnost pretvaramo u neugodnu realnost u kojoj je sadašnji trenutak strašan.
A na istu situaciju možemo gledati iz potpuno druge perspektive, zahvalni na poslu kojeg imamo, zdravlju, okruženi kolegama koji ne slute što se kuha u našoj glavi.
Naša moć sastoji se u svjesnoj promijeni naših misli i vjerovanja, bez obzira na budućnost.
U konačnici svaki otkaz ne predstavlja nužno nešto negativno.
Zar ne bi bilo lijepo vjerovati da nam nudi nove, bolje mogućnosti?

Budite iskreni prema sebi i osvjestite kada ste se zadnji put zapitali što vam je istinski važno?
Što vas tjera naprijed ili vas koči i drži u mjestu?
Koliko ste slobodni u izražavanju stavova i postavljanju granica?
Koliko ste spremni stvarno se mijenjati?
Koje mogućnosti i perspektive možete promijeniti već sada?
Što vam je potrebno za mali korak naprijed?
Koliko živite u skladu sa svojim vlastitim vrijednostima i etikom?
Da li ste svjesni koliko dobrovoljnih, svjesnih odabira činite svaki dan, kako na poslu tako i u privatnosti doma?

U procesu coachinga vi svjesno postavljate vlastite prioritete u skladu sa vašim vjerovanjima za vašu najveću dobrobit.
Samo kada smo sami usklađeni može i okolina biti u skladu sa nama.
Nesporna je činjenica da tijekom coachinga nećete dobiti gotova rješenja za vaše životne nedoumice, osim onih koje sami osvjestite i odlučite sprovesti u djela.

Coaching proces je priča o vama samima i vašim neprobuđenim potencijalima.

Da li ste spremni ovdje i sada krenuti na svoje najvažnije putovanje?


Mindfulness

Mindfulness is about being fully awake in our lives. It is about perceiving the exquisite vividness of each moment. We also gain immediate access to our own powerful inner resources for insight, transformation, and healing.
Jon Kabat-Zinn

Svijest (engl. consciousness), predstavlja stanje našeg uma, dok alternativno, sveobuhvatno i mudrije stanje uma nazivamo svjesnost (engl. awareness). Ovi pojmovi ipak ne predstavljaju odvojene entitete, što lijepo objašnjeno riječima:

Ono što vidimo nije plod razuma,
već nečeg superiornijeg razumu, nečeg što mu prethodi.

Budizam kao duhovno-religijski koncept koristi svjesnost u svakodnevnici, oslanjajući se na sva osjetila kako bi usredotočio svjesnost uranjajući u iskustvo sadašnjeg trenutka.
Zato pretpostavimo da je svijest prikrivena/maskirana svjesnost, kao temeljna postavka koja se kontinuirano kreće prema višem stupnju spoznaje.
Ali što je svjesnost?
Svjesnost je kao praksu inicirao Jon Kabat-Zinn na temelju tradicionalnih budističkih tehnika meditacije, odnosno sposobnost da budemo svjesni i prisutni s ljubaznošću i bez predrasuda.
Na početku coaching procesa i sama koristim u radu sa klijentima, kratke (3-5 minutne) pauze, kako bismo osjetili mentalnu prisutnost na početku sense. Rezultati su iznenađujući zajedno sa AHA momentima.
Možemo se baviti introspekcijom, meditirati i istraživati vlastiti unutarnji svijet, a da pritom nećemo uočiti pojedine razvojne faze.
Model mindfulnessa, tkz."Integralni pristup" predstavlja oblik treniranja duha i tijela koji pridonosi smanjenju stresa, osnažuje osjećaj mira i harmonije, unaprjeđuje odnose s drugim ljudima, povećava sposobnost učenja, IQ i kreativnost,… uz napomenu da se ova metoda u raznim oblicima prakticira više od 2.500 godina.
Bez puno filozofiranja, u mindfulnessu se sve svodi na sjedenje u udobnom položaju, opuštena tijela i uma, sa pokušajem usredotočenja na sadašnji trenutak i sve što se događa u njemu.
Posebna pažnja usmjerena je na disanje - udisaj - pauzu - izdisaj - pauzu…

Prakticirajte ovu vježbu 10 do 40 minuta jednom ili dva puta dnevno.

Iako zvuči banalno jednostavno, svi koji smo pokušali znamo da to u stvarnosti i nije tako uvijek, sve dok ne osvijestimo koliko je izazovno kontrolirati vlastite misli (poglavito u početku).
Shvaćamo koliko smo malo svjesni vlastitih misli, izvorne nutrine, uznemirni, dok je naš vrludajući "majmunski um" stalno s nama i određuje nam ponašanje.
Kada bolje razmislimo, shvaćamo da smo uspješni na onim područjima i u onim životnim situacijama kojima smo mogli suvislo “upravljati”, tako da smo mogli jasno i slobodno fokusirati vlastite misli i ponirati vlastitim bićem u stanje koje se često naziva stanje toka (engl. flow), mentalno stanje u kojem osoba koja obavlja neku aktivnost ima osjećaj potpune uronjenosti, harmonije i uživanja.
Spomenuta stanja skladnog protoka energije, osiguravaju nam snagu i polet da sve što činimo činimo na najbolji mogući način (uspješno) bez obzira na to radi li se o profesionalnim zadacima, emocionalnoj vezi, odgajanju djece ili običnoj relaksaciji, a sama mindfulness meditacija može cijeli život transformirati u stanje toka.

Najčešći oblik sreće koju dosežemo ogleda se u svojevrsnom 'olakšanju' nakon što izbjegnemo neko zlo ili prijetnju.
Međutim, u duhovnom smislu sreća se ne utjelovljuje u izbjegavanju ili bježanju. Istinska sreća utjelovljuje se u prepuštanju.

W. James

EXECUTIVE COACH

Sonja Runkas, dipl.oec.

SKYPE

sonja.runkas9

Slova i Slike, Žitnjačka 13, 10000 Zagreb,
OIB: 95313197413

Copyrights © 2017 All Rights Reserved by Slova i Slike

Dizajn: Slova i Slike