Integralni coaching - boje Integralni coaching - boje

Očekivanja - vlastiti prijatelji i neprijatelji

Kažu da smo mi sebi i najveći prijatelj, ali i onaj drugi - neprijatelj.
Isto pravilo vrijedi i za naša očekivanja, kako od sebe tako i od drugih - obitelji, prijatelja, poslovnih partnera, …
Ona znaju nerijetko biti jedan od ključnih uzroka nesporazuma u komunikaciji sa okolinom i nama samima.
Jer koliko puta vam se dogodilo da uopće ne razumijete što drugi žele od vas, a koliko puta ma koliko se trudili ne možete prepoznati vlastite reakcije i ponašanje?
Što su ljudi svijesniji (i odgovorniji) to su i fleksibilniji u odnosu na druge, sebe i ta famozna očekivanja, naše percepcije, kako bi nešto ili netko trebao reagirati, biti, činiti …
Vrlo često u dogovorima jednostavno slučajno ili namjerno (slučajnosti ne postoje), izostavljamo ključne dijelove dogovora i komunikacije bilo da se radi o nekom poslu, odnosu, projektu.
Ponekad nam je neugodno otvoreno izreći naša očekivanja, stavove, mišljenja, pitati druge sudionike koja su njihova, iz milion razloga, a upravo taj dio komunikacije može biti spas u daljnjoj priči ili odnosu.
Jer ono što mi podrazumijevamo u nekom odnosu (privatnom ili poslovnom) su samo naša očekivanja na temelju odgoja, obrazovanja, uvjerenja, dok suprotna strana uključena u priču ima (moguće) na isti projekt, dogovor, situaciju, potpuno drugačije mišljenje prema kojem u konačnici i reagira - postupa.
Vrlo često naša nekomunikacija (jer uvijek možemo biti odgovorni samo za sebe) na svijetlo dana dolazi u obliku nepoštivanja rokova, pogrešnih isporuka, neispunjenih zadataka, financijskih propusta, nesporazuma itd.
Naši (i njihovi) filteri (koji su vrlo dobro objašnjeni u metodama NLP-a) predstavljaju “samo” našu percepciju, naša 2% kroz koja propuštamo često za iste pojmove ili zadatke potpuno različite stvari - čak i ako su detaljno opisani.
Konkretno, kada od nekoga tražimo npr. da nešto temeljno istraži, to temeljno je vrlo elastična kategorija, koja može osobi oduzeti 5 min posla ili dane istraživanja - ovisno koliko se temeljito kopa (u bilo kojem pogledu).
I upravo iz svega navedenog, a ponajviše uslijed vlastitog mira, razgovor uz jasno definiranje očekivanja zadatka ili odnosa, je nužan i mudar preduvijet korektne, dugoročne suradnje ili odnosa.

U doticaju sa NLP alatima, izgovorene riječi predstavljaju samo jedan dio komunikaciji koji čujemo, jer na prvu je puno toga očima nevidljivo, ali…
Onaj neverbalni dio komunikacije, način na koji smo nešto izrekli, boja glasa, držanje tijela, okruženje, moment, utječu na naše perceptore, ponašanje i način daljnjeg sudjelovanja u određenoj komunikaciji ili odnosu.
Upravo zato, slobodno pokušajte što više slušati ono što vam suprotna strana govori i postavljajte pitanja kako biste bili sigurni da pričate istim jezikom :-).

EXECUTIVE COACH

Sonja Runkas, dipl.oec.

SKYPE

sonja.runkas9

Slova i Slike, Žitnjačka 13, 10000 Zagreb,
OIB: 95313197413

Copyrights © 2017 All Rights Reserved by Slova i Slike

Dizajn: Slova i Slike