Naš kraljevski govor.

Strasti za Strahom Strasti za Strahom

Na nedavno održanom predavanju, na temu Strasti za Strahom i sama sam osvještavala izazov sa javnim nastupom - za kojeg kažu da je drugi na listi naših najvećih strahova.
Shvatila sam sličnost vlastitog nastupa na konferenciji sa fantastičnim filmom - “Kraljev govor” (The King's Speech), kojeg sam gledala u dahu dok nisam ni slutila njegovu važnost za moju današnju strast - coaching.
U filmu se rad govornog terapeuta Lionela Loguea smatra prvim (Executive Coachem) izvršnim trenerom kralja Georgea VI., iz davne 1926. god.
Radnja filma odvija se u Engleskoj, kada je princ Albert prisiljen postati kraljem nakon što njegov stariji brat odluči da mu je ženidba važnija od engleskog trona.
U tom se momentu, Albert (za obitelj Bertie) suočava sa ozbiljnim izazovom mucanja prilikom javnog nastupa. (Ja na sreću nisam imala tajkav izazov).
Tada na scenu stupa logoterapija Lionela Loguea, koji primjenjuje, za ono vrijeme, vrlo nekonvencionalan pristup u radu sa budućim kraljem.
Uspostavljanje odnosa kralja i logopeda ključ je svega, kako u filmu, tako i u coaching procesu.
Vjerujem da svi coachevi mogu puno naučiti promatrajući metode i način kojim Lionel radi s Bertieom, iako je to zanimljivo i za sve pojedince koji na bilo koji način u nekom momentu trebaju utjecati na nekoga tko ima više formalne moći i autoriteta od njih samih.
Film savršeno prikazuje sve izazove sa kojima se Lionel susreće u coachingu kralja, iako ima prethodno iskustvo rada više od dva desetljeća. Lionel vjeruje u sebe, ne dopuštajući da ga izazovi skrenu sa puta prema cilju, jer je njegov “cool” klijent, bez obzira na svoj autoritet i titulu, ipak samo čovjek. On si u procesu dopušta suosjećati sa svim što kralj prolazi, stječući tako njegovo puno povjerenje.
Lionel se obraća cjelovitoj osobi kralja, stavljajući pažnju na rad s duboko ukorijenjenim obrascima koje tradicionalni pristupi nisu mogli dotaknuti, inzistirajući na autentičnom odnosu koji je zanemativo čak i stvarnu ulogu kralja.
Kada je prvi put čuo tko je potencijalni klijent, inzistirao je kao i za svakog drugog klijenta da mora doći u njegov studio, napustiti svoje “sigurno i poznato” okruženje, kao i većina klijenata u coachingu.
U filmu je kraljevo tijelo maksimalno angažirano, ono se kotrlja po podu, razarajući vlastite ograničavajuće obrasce, svjestan koliko su navike povezane sa našim tijelom - upravo igranje, plesanje i promjene položaja tijela otkrivaju nove, neslućene mogućnosti.
Trenuci u kojima kralj sluša vlastiti snimljeni glas dok čita Shakespeare, otvara mogućnost trajnijih promjena, uz novu stepenicu povjerenja i predanosti procesu, jer tek kada spoznamo pukotine u vlastitim pričama, možemo sagledati i proširiti horizonte za izgradnju novih iskustava.
U procesu se prakticiraju nove navike i načini obavljanja stvari, uz svjesnost koliko je praksa ponavljanja novih saznanja ključna u svakoj promjeni i rastu.
I Lionel, kao i ja, ima coacha - svoju suprugu, u mojem slučaju - supruga, koja mu pruža podršku uvijek kada se i sam susreće sa izazovom.
Film govori o kvaliteti odnosa coacha i coacheea, u kojem coach stvara sigurnu okolinu u kojoj lideri, (kralj), doživljavaju povjerljiv odnos u kojem je jedina dnevna obveza učenje.
U našem stvarnom svijetu, vrlo često čelnici kompanija osjećaju izolaciju i osamljenost na vrhu, izazovno im je izgraditi povjerljiv odnos sa nekim tko će ih aktivno saslušati, poduprijeti, uputiti.
Unutar coaching odnosa dolazi do razvoja i transformacije, gdje se razvoj fokusira na različite vještine i tehnike, osnaživanje i drugačije poslovanje, vježbanje metaforičkog mišića koje ne koristimo dovoljno (u filmu se doslovno aktiviraju mišići koji se nisu koristili dovoljno), te transformacije koja ide u bit ljudskog ponašanja, mijenjajući referentne okvire i načine postojanja.
Upravo to se dogodilo i sa kraljem kada se povezao sa svojom ljutnjom i strasti i bio spreman napraviti stvarne korake ka promjeni.

Koliko ste spremni biti kralj u vlastitom životu?

EXECUTIVE COACH

Sonja Runkas, dipl.oec.

SKYPE

sonja.runkas9

Slova i Slike, Žitnjačka 13, 10000 Zagreb,
OIB: 95313197413

Copyrights © 2017 All Rights Reserved by Slova i Slike

Dizajn: Slova i Slike