Bachove cvjetne esencije

Upotreba ljekovitih biljaka i cvjetnih esencija, datira od drevnih kultura, kada su se rosom sa latica cvijeća tretirale različite emocionalne neravnoteže. Za povratak cvjetnih esencija u tretiranju različitih emotivnih i mentalnih stanja, zaslužan je dr. Edward Bach tridesetih godina 20. stoljeća, koji je kao liječnik, kirurg, bakteriolog i homeopat istraživao povezanost uzroka bolesti i emocionalnih stanja, a ne samo fizičkih simptoma.
Dokazao je kako se uzrok fizičkih bolesti nalazi na emocionalnom nivou, a njegovih 38 cvjetnih esencija uravnotežuje emocije prenoseći korisne kvalitete cvjetova:

hrabrost, snagu, altruizam, koncentraciju, ljubav, povjerenje, odnoseći uznemirujuće emocije straha, slabosti, egoizma, briga,…

Postoji 7 grupa esencija koje možemo podijeliti na:
Strahove, Nesigurnost, Nedostatak interesa za sadašnjost, Usamljenost, Preosjetljivost na tuđe utjecaje i ideje, Obeshrabrenje i očaj, te Pretjerana zabrinutost za dobrobit drugih.
Bachova liječenja temeljila su se na promatranju kompletne osobe, a ne same bolesti - liječio je uzroke, a ne posljedice.
Danas se cvjetne esencije, kao dio suptilnih energetskih metoda, izučavaju u Brazilu na poslijediplomskom studiju Sveučilišta u Sao Paolu, a brojna istraživanja znanstveno potvrđuju njihovu učinkovitost (u nekim bolnicama primjenjuju se cvjetne terapije kod prerano rođene dojenčadi). Emma Watson i Gwyneth Paltrow samo su neke od slavnih osoba, pobornica cvjetnih esencija.

Za određivanje osobnog mixa Bachovih kapi, (najviše do 7), potrebno je obaviti razgovor sa klijentom uvažavajući trenutna emocionalna, psihička i fizička stanja.
Odabirom individualnog mixa, ne liječi se izravno samo fizički problem, već se suptilno uklanjaju sva potencijalno negativna stanja koja utječu na bolest ili poremećaj.
Nadaleko najpoznatija kombinacija Bachovih cvjetnih esencija svakako je Rescue Remedy, gotov pripravak kojeg je dr. Bach sastavio kako bi pomogao svima u situacijama kada ljudi iznenada dožive bilo koju vrstu šoka, panike i krize, a koja predstavlja doslovno emocionalnu prvu pomoć.
Ovaj preparat dostupan je u obliku tinkture, pastila ili kreme za vanjsku upotrebu.

Cvjetne esencije predstavljaju infuzije svježih cvjetova, gdje se cvjetovi prikupljaju na vrhuncu cvjetanja, izlažući se sunčevim zrakama u čistoj izvorskoj vodi nekoliko sati. Za razliku od fitoterapije ili aromaterapije, Bachove cvjetne esencije ne sadrže aktivne molekule, koje bi djelovale na funkcije tijela. Od svih dijelova biljke, cvijet ima najjaču bioenergetsku moć, jer se upravo u njemu nalazi vitalna energija.

Grčki filozof Heraklit lijepo je rekao da ne možemo dvaput zakoračiti u istu rijeku jer nova voda stalno dotječe, a to isto vrijedi i za naše tijelo.
Izvana naizgled izgledamo isto, no činjenica je da se svake godine 98% svih atoma u našem tijelu zamijeni novima. Naše zdravlje na svim razinama ovisi o našem balansu. Ukoliko nismo u balansu, u disbalansu su i naše emocije, a iz njih nastaju sve bolesti.

Upravo Bachove esencije na suptilnim nivoima balansiraju i vraćaju nas u stanje ravnoteže uma, duha i tijela, a sve što jedemo, govorimo, radimo, mislimo i osjećamo - utječe na tu ravnotežu.

Iz osobnog iskustva i povratnih informacija klijenata, u periodima odluka, rada na našim uvjerenjima, traženju sebe ili procesu coachinga, terapija Bachovim esencijama, izuzetna je podrška u postizanju toliko željenih promjena, balansa i sklada.

Bachove cvjetne esencije jednostavne su za upotrebu i potpuno bezopasne, tako da ih mogu koristiti i trudnice, bebe i dojilje.

EXECUTIVE COACH

Sonja Runkas, dipl.oec.

SKYPE

sonja.runkas9

Slova i Slike, Žitnjačka 13, 10000 Zagreb,
OIB: 95313197413

Copyrights © 2017 All Rights Reserved by Slova i Slike

Dizajn: Slova i Slike